2021-02-12 14:32:39• hírek • közlemény

Hittel és bizalommal

Isten a javunkat akarja, még a megpróbáltatások idején is – mondta a betegek világnapján bemutatott szentmisén, a székesegyházban Schönberger Jenő püspök.

Tizennyolcadik alkalommal mutattak be szentmisét a betegek világnapjához kapcsolódva a székesegyházban a betegekért, hozzátartozóikért, az orvosokért, ápolókért és mindenkiért, aki a szenvedőkben Krisztust ismeri fel. Schönberger Jenő püspök a szentmise elején emlékeztette híveit a másokért való ima fontosságára: „Nagy szükség van arra, hogy ne csak magunkért, szeretteinkért, hanem minden beteg testvérünkért imádkozzunk. Ahogyan a Szűzanya – aki nem csak a mi égi édesanyánk, hanem minden ember édesanyja – imádságaiban hordoz mindenkit, úgy imádkozzunk mi is a világ összes szenvedőjéért.”


Homíliájában a püspök atya a Lourdes-i Szűz Mária jelenésről beszélt. A csodás gyógyulásokkal kapcsolatban kiemelte, Lourdes üzenete az, hogy Isten nem feledkezik meg az emberekről: „Isten törődik az emberrel. A Gondviselés Éve van az egyházmegyénkben. Engedjük, hogy Isten megéreztesse velünk, ő a mi gondviselő Atyánk. Nem csak szeret minket, hanem a gondunkat is viseli. Azt akarja, hogy nekünk a legjobb legyen. Értenünk kell azonban, hogy számunkra a legjobb nem az, ha mindig egészségesek vagyunk, hanem, ha eljutunk az üdvösségre. Jézus sem gyógyított meg minden beteget, amikor a Földön járt. De ennél sokkal nagyobb ajándékot adott: azt mondta, aki hisz benne, annak örök élete van. És elfogadta a szenvedést, a halált. Ő is imádkozott a szenvedése és a halála előtt »Atyám, ha lehetséges, kerüljön el ez a kehely, de ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem ahogyan te!« (Mt 26,39). És Isten meghallgatta, nem az utolsó pillanatban, hanem az utolsó pillanat után, amikor feltámadt. (…) Szabad keresni a gyógyulást, sőt, Isten is azt akarja, hogy az orvostudomány fejlődjön, hogy vele együtt küzdjünk a bűn következményei ellen. De belé vetett hittel tegyük ezt. Isten a javunkat akarja.



A betegség, a szenvedés is közelebb vihet Istenhez, és a legnagyobb rossz, ami tőle elválaszt, a bűn – azt csak Isten tudja gyógyítani. Amikor megszabadulunk a bűntől, egyre közelebb kerülünk Istenhez. A szentáldozásban pedig eggyé is válhatunk vele. Szenvedni azután is fogunk, de nem mindegy, hogy egyedül vagy Krisztussal tesszük, hogy zúgolódva, Istent káromolva vagy az ő akaratában megnyugodva szenvedünk. A Szűzanya csodálatos közbenjáró, igazi égi édesanyánk. Bízhatunk benne, megfoghatjuk a kezét. Sőt, jó lenne, ha hallgatnánk is rá, hiszen a Lourdes-i jelenés üzenete a bűnbánatról szól. Azt kérte tőlünk a Boldogságos Szűzanya, hogy imádkozzunk a bűnösökért, és Istentől kérjünk számukra gyógyulást. A jelenkor emberének talán éppen ez a legnagyobb betegsége.” 


A szentmise végén Schönberger Jenő megköszönte a híveknek a jelenlétet, Gáspár Annamária kórházpasztorációs referensnek pedig a sokéves szolgálatot a betegek-világnapi szentmisék szervezésében.


 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: